Trenger alle eie sin egen hammer?

– Ideen om et delerom begynte å spire da sønnen min skulle pusse opp leiligheten sin. Han kom stadig vekk på besøk for å plukke med seg diverse verktøy og låne tilhenger på vei til IKEA, forteller prosjektutvikler i Ineo Eienom, Ivar Isdal.

– I de fleste hjem ligger det alt fra verktøy til fritidsutstyr som bare brukes av til, gjerne stuet vekk innerst i boden, på loftet eller i kjelleren. Da er det helt unødvendig at alle i et boligprosjekt skal eie hver sin sag, drill og hammer – eller telt og primus, for den saks skyld, mener Ivar.

– Delerom bidrar til godt bomiljø

Hos Ineo Eiendom er det nå Vetle Bringsjord som har prosjektlederansvar for arbeidet med delerom. – Alle prosjekter Ineo Eiendom har under bygging, inkluderer nå et stort delerom som er tilgjengelig for beboerne. I dette rommet skal man finne praktiske redskaper som verktøy, jekk og tilhenger, men også utstyr for fritid, friluftsliv og sosialt samvær. I tillegg til verktøy har vi allerede gått til innkjøp av telt, stormkjøkken, rulleski, slackline og fiskestenger. Slikt bidrar til folk møtes, og samarbeider, og at det utvikles et godt bomiljø, forteller prosjektutvikler i Ineo Eiendom, Vetle Bringsjord.

Fornuftig ressursbruk

Et delerom er også et miljøvennlig tiltak i en tid der høyt forbruk regnes som lite bærekraftig.
– Vi aner en ny retning, en trend hvor nordmenn kjøper færre ting og deler mer. Det er fornuftig ressursbruk. Totalt vil et delerom inneholde rundt 100 forskjellige gjenstander. Hva vi utstyrer delerommet med, vil avhenge av hvor boligprosjektene ligger i landet. I prosjekter på Østlandet nær marka vil man for eksempel finne skiutstyr og smørebod, noe som er mindre aktuelt på Vålandstun i Stavanger, forteller Vetle.

Design: Ensign